Az északi part tanösvényei

Azt mi sem gondoljuk, hogy az őszi Balatonozás arról szól, hogy széldzsekiben járjuk végig a még nyitva tartó éttermeket. Strand helyett érdemes inkább az erdők felé fordulni, ezért most mutatunk egy nagy adag válogatást Kékkúttól kezdve Szentbékkállán át Balatonedericsig, valamint a Kis-Balatonig. Kialudt tűzhányó és Rózsakő, avagy ahol Pele apó és Matula bácsi békében megfér egymás mellett.

Tudjuk, miért jó túrázni. Jó a levegő, jó a társaság, nincs térerő. A tanösvényeken pedig még földrajzi és botanikai tudás is ránk ragadhat.

Botanikusok, geológusok ide menjetek!

Theodora tanösvény

tanösvény

8254 Kékkút, Theodora-forrás

A Káli-medence a Balaton egyik legszebb természeti értékekkel bíró része. Éppen ezért mostanában a gyalogtúrázók és kerékpározók egyik kedvenc balatoni célpontja. Éhen vagy szomjan egyetlen turista sem marad itt, mert gombamódszerűen szaporodnak a környéken az olyan jó éttermek, mint a Miakő vagy a Kővirág. 
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területéhez tartozó Theodora Tanösvényen földtani, víztani és zoológiai szempontból is van mit látni a Káli-medence természeti értékeiből. A 8 km-es útvonal a Kékkúti Ásványvíz Zrt. palackozóüzemétől, a Theodora Kereki forrástól indul és a Sásdi patak mentén halad a Kornyi-tó irányába. Az önmagába visszatérő nyomvonalú ösvénynek 15 állomása van. A túrát térkép és magyar nyelvű kiadvány, illetve az egyes állomásokon angol nyelvű információs táblák segítik, amik képbe helyezik a túrázókat a körülöttük látható természeti kincsekkel és a Theodora ásványvizek eredetével kapcsolatban.

A Theodora tanösvény kistestvére, a 2006 óta látogatható Theodóra-Kékkő tanösvény, amelyen végigsétálva a környék geológiai kincseit tanulmányozhatják a turisták. A szintén 8 km-es, 15 állomásból álló túra itt a Kereki-majortól indul. A séta során mászunk majd Kereki-dombot és Kopasz-hegyet, keresztezzük a szentbékkállai Kőtengert, és ha ügyesek vagyunk, akkor még egy kialudt tűzhányó nyomaira is rábukkanhatunk.

A két tanösvényt az Idő Ösvénye köti össze, ahol egyáltalán nem állt meg, inkább rohan az idő. Olyannyira, hogy minden lépésünkkel pontosan 2 millió évet haladunk előre. Az 1,1 km hosszú tanösvényen így tesszük meg rövid időutazással a Föld történetének 4,6 milliárd évét. A miniséta után a földtörténet összes szakaszáról lesz némi elképzelésünk.

Geológiai és botanikai tanösvény, Badacsony

túra az erdőben

Egy kicsit messzebb a Káli-medencétől, de még mindig maradunk a botanikánál és a geológiánál. A Badacsony-hegy oldalán futó tanösvényen például a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat tanulmányozhatjuk. Az ösvény kétnyelvű ismertető táblákkal van teletűzdelve, amik a Badacsonyhoz hasonló vulkáni hegyek geológiai, botanikai zoológiai és tájhasználati módjait ismertetik. A 4 km-es túraút a romantikus hangzású Rózsakőtől indul és egészen a Tördemici kilátóig vezet.

Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvény

bazaltorgona

8300 Raposka, az elágazótól balra

Egy heggyel arrébb is bazaltkincsekbe fogunk botlani. Ahogy a Badacsony, a Szent György-hegy sem csak a borairól híres. A hegy 414 méteres csúcsáig bazaltorgonák mellett vezet felfelé az út. A kellemes tempóban két óra alatt teljesíthető 4 km-es gyalogutat német és magyar nyelvű ismertető táblák kísérik, amelyek többek között a Szent György-hegy földtörténetét és a terület védett állatvilágát mutatják be.

Ahová a panorámáért éri meg felkapaszkodni

Aranyember útja tanösvény

balatoni panoráma

8230 Balatonfüred, Tamási Áron utca – Kilátó utca

Azt mondják, Velencében csak felfelé szabad nézni, mert a lábunk előtt úgyis csak galambok téblábolnak, körülöttünk viszont a világ legcsodásabb építészeti remekei magasodnak. Valahogy így van ez a panoráma túrákkal is. Ide nem gombát szedni megy az ember, szóval csak annyi a lényeg, hogy ne botoljunk el egy kiálló gyökérben. A 600 méter hosszú balatonfüredi Aranyember útja tanösvény méltán része az országos kéktúra útvonalnak. A Jókai kilátóhoz vezető tanösvényen 6 állomáson fújhatjuk ki magunkat és gyönyörködhetünk a pazar balatoni kilátásban.

Historizálóknak

Kamon-kő tanösvény, Szigliget

túrázás

8264 Szigliget, Kossuth utca 54.

Természet és városnézés olykor még egy tanösvény esetében is kombinálható, a Szigliget utcáin és erdős részein végigfutó Kamon-kő tanösvény esetében mindenképp. A szigligeti templomtól induló túra végigvezet Szigliget hangulatos utcáin, majd bevisz az erdőbe, ahol az egyes állomásokon a Balaton kialakulásáról, állat- és növényvilágáról olvashatunk bővebben. Egy kis edzés nem árt előtte, mert 300 méteres szintkülönbséggel kell számolni. A 6 km-es túra kényelmes tempóban két és fél, három óra alatt letudható.

Tanösvény hardcore túrázóknak

Lóczy-gejzír tanösvény

túra az erdőben

8237 Tihany-Sajkod, apáti templomrom

Komoly állóképességre lesz szüksége annak, aki egyhuzamban akarja teljesíteni a Tihanyi-félsziget legszebb helyeit és látnivalóit sorra vevő túrát. A 18 km hosszú, cirka hat órát felölelő gyalogtúra a Sajkod melletti Apáti-templomromtól indul. A séta az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül vezet a Szarkádi-erdőbe, majd a Gejzír-mezőn át az ősközségbe. Folytatás a Kiserdő-tetőn keresztül a tihanyi hajóállomásra. A sétaút érdekessége, hogy a 19. század híres magyar földrajztudósáról elnevezett sétaút volt az ország első tanösvénye.

Állatbolondoknak

Kócsag tanösvény

Kis-Balaton

8360 Fenékpuszta, Diás-sziget

Ugye gyerekkorában mindenkinek volt legalább egy nyara, amit legszívesebben a Tüskevárban töltött volna? Nos, az elmulasztott kalandokat valamelyest még pótolhatjuk a fenékpusztai Kócsag tanösvényen, ahol Matula bácsi összes halászati eszköze előkerül, továbbá a Kis-Balaton területén előforduló növény-és állatvilágot is behatóan tanulmányozhatjuk. Bónuszként Fekete István leveléből szintén olvashatunk egy részletet, amiből az is kiderül, hogy milyen halak akadtak látogatásai során a horogra.  A fenékpusztai Diás-szigeten található másfél kilométeres tanösvény a Kis-Balaton Kutatóháztól indul, a túra ez esetben csak szakvezető kíséretével teljesíthető, de idén az időjárási körülmények miatt október 12. óta nem lehet látogatni a túrát.

Gyerekkel is vállalható

Pele apó ösvénye

túrázás

8312 Balatonederics, Balatongyörök határán

Mielőtt a kisgyerekes szülők végképp lemondanának a túrázásról, ajánlunk egy olyan tanösvényt is, ami kicsik számára sem megerőltető és még le is köti őket. A Balatongyörök és Balatonederics közötti rövidebb-hosszabb körutakon Pele úr vezeti kis unokáját és a gyerekeket. Pele úrnak az ösvény mind a 38 állomásához kötődik valami kedves emléke, amin keresztül a kis pelének és a gyerekeknek is szemléltetni tudja a környék természeti kincseit. Az ösvény az Afrika Múzeumtól, a balatonedericsi Szépkilátótól, a Csodabogyós-barlang bázisépületétől és a Bélap-völgytől is megközelíthető. A teljes sétány hossza 8,5 km, de szakaszonként is élmény lehet.

Szerző: SZANDTNER VERONIKA

Érdekel a Balaton felvidék növény- és állatvilága? Szeretnél túráid során némi ismeretre is szert tenni? Akkor irány a Róka Porta!

Mutatjuk miért:

 • Kutyabarát szálláshely: Szeretnéd pihenésedet is kedvenceddel tölteni? A Róka Portán megteheted, mert négylábú családtagokat is szeretettel várunk, mérettől függetlenül.
 • 6 férőhely: Vendégházunkban összesen 6 férőhely van, így akár pároknak, nagyobb családoknak, vagy baráti társaságoknak is ideális.
 • Cserépkályha: ha szereted hallgatni a tűz pattogását, a téli esték meghitt hangulatához a kényelmes radiátorok mellé befűthetsz a cserépkályhába. Bekészített tűzifával várunk.
 • Villámgyors WiFi kapcsolat: Vezeték nélküli internet elérhető az egész vendégházban, nagy sebességű, munkához és kikapcsolódáshoz is alkalmas.
 • Gyerekbarát: Kicsi gyerekekkel nem egyszerű az utazás? Nem szívesen hoznád magaddal az etetőszéket, gyerekágyat? A Róka Portán díjmentesen biztosítjuk nektek ezeket a felszereléseket. A fürdőben találtok fellépőt, wc szűkítőt és hidegebb napokra hősugárzót is. Természetesen a játékokról sem feledkeztünk meg.
 • Kiváló felszereltség: A Róka Portán az alábbiakat találod meg: hűtőszekrény, mélyhűtő, vízforraló, elektromos főzőlap, sütő, kenyérpirító, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, törölköző, hajszárító, ruhaszárító állvány, vasaló, vasalódeszka.
 • Bekészítés és kávé: érkezéskor hűtött itallal és friss kávéval várunk.
 • Díjmentes, zárt parkoló: A Róka Porta 3 gépjárműnek ingyenes parkolást biztosít, az udvarban egy autó, a vendégház előtti utca szakaszon még 2 autó számára van hely.
 • Biciklik elhelyezése: fedett tárolóban megoldható.
 • Saját, zárt kert: teljesen körülkerített, hangulatos, árnyas kertben pihenhettek, ahol sütögetésre, főzésre is lehetőségetek van.
 • SZÉP kártya: a foglalás teljes összegét fizetheted mindegyik SZÉP kártyával, bármely zsebből.
 • Csak TI: csak a teljes ház foglalható, nincs más vendég rajtatok kívül.

Kutya- és gyerekbarát szállásunkon várunk szeretettel a Balaton északi partján.