Kullancs kiszedése kutyából: egész évben érdemes figyelni kedvencedet

A kullancs kiszedése nem a gazdik álma, fontos azonban, hogy ne halogasd a műveletet, ha kis fekete betolakodót észlelsz kutyusodon! A kullancsok ugyanis olyan kórokozókat hordozhatnak, amelyek évente állatok ezreinél okoznak komoly betegségeket. Ilyen lehet például a Lyme-kór, a babézia vagy a vérzéses kullancsláz. A fertőzés már három-hat órával a csípés után is felütheti a fejét, ezért szőrös barátod egészsége érdekében elengedhetetlen, hogy minél hamarabb megszabadítsd a kullancstól. Szerencsére, ha tudod, hogy hogyan távolítsd el szakszerűen a kis vérszívót, akkor az egész procedúra pofonegyszerű lesz. Most megnézzük, hogy honnan tudhatod, ha a kutya kullancsot szedett össze és melyek a legjobban kitett testtájai. Továbbá elsajátíthatod, hogy milyen eszközökkel és technikákkal inthetsz búcsút a kullancsoknak.

kullancs kiszedése kézzel

Bármilyen szabadban töltött program után szerencsés, ha ellenőrzöd, nem érkezett-e váratlan vendég kutyusod bundájában megbújva. A kullancsok ugyanis komoly betegségeket terjeszthetnek, melyek még kedvenced életét is veszélyeztethetik.

Milyen betegségeket okozhatnak a kullancsok?

Lyme-kór – A Borrelia Burgdorferi baktérium okozza. A betegség több szervrendszert, gyakorlatilag az egész szervezetet érintheti, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

Babézia (babesiosis) – A Babesia Canis tehető felelőssé érte, mely a vörösvérsejteket támadja, és ha nem kezelik, a belső szerveket károsíthatja. Magas lázzal jár és a vese elégtelen működését is okozhatja.

Vérzéses kullancsláz (ehrlichiosis) – Az Ehrlichia Canis baktérium a kutyus fehérvérsejtjeit támadja meg. Az első tünetek 8-20 nap múlva jelentkeznek.

Agyhártyagyulladás (encephalitis) – A TBE vírusok terjesztik. Bár az embereknél gyakran hallani a kullancscsípést követő agyhártyagyulladásról, állatoknál elsősorban ez akkor jelenthet gondot, ha a kutya immunrendszere le van gyengülve.

Mit érdemes tudni a kullancsokról?

A kullancs a pókszabásúak osztályába tartozó élősködő. Szájának szigonyszerű tüskéi táplálkozás céljából a gazdatesthez tapadnak. A rákszerű lábak és egy ragacsos váladék segít a vérszívónak a kutyushoz tapadni. A fertőzéseket nem önmagában a kullancs okozza, hanem annak nyála vagy ürüléke.

A kullancsok mérete a szabad szemmel szinte észrevehetetlenektől, az emberi ujjbegy nagyságúakig terjed. Világszerte körülbelül 200 kullancsfaj él, Magyarországon 42 fajtája ismert.

Túlélhetnek és áldozataikra leshetnek erdőkben, fűben, bozótosban, de még a város kellős közepén is, ahol akad egy talpalatnyi zöld terület.

Ugyan nem minden kullancs fertőzött, azonban ha találsz egyet a kutyádban, azt mindenképpen potenciális fertőzésforrásként kell tekinteni. Lényeges, hogy minél több időt tölt el a kullancs a kutya bőrébe fúródva, annál nagyobb az esélye, hogy megfertőzi kedvencedet.

Csak nyáron kell odafigyelni a kullancsokra?

Sajnos nem, ugyanis az utóbbi évek nagyon enyhe telei kedveztek az élősködőknek, hogy a hidegebb időben is vígan munkálkodjanak. Ezért érdemes egész évben résen lenned és alaposan átvizsgálni négylábú pajtidat.

A kullancsok:

Tűző napon elpusztulnak.

Szeretik a hűvösebb, árnyékos területeket, ahol megbújhatnak.

A nulla fok alatti hőmérsékletet nem élik túl, azonban ha melegebb helyett találnak, könnyen áttelelnek.

Hol szeretnek megbújni a kullancsok?

A kullancsok különösen az alábbi területekre szeretik befészkelni magukat a kutyus testében:

Az arc és nyak körül.

A fül belsejében.

A mancsokon és a lábujjak között.

Melyik kullancs veszélyeztetheti kedvenced egészségét?

Két őshonos, valamint egy viszonylag új fajta lehet veszélyes a mindennapi séták és játékok során:

Közönséges kullancs (Ixodes ricinus) – Ez a fajta nem csak az állatoknál, de az embereknél is okozhat súlyos fertőzést, így Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és ritkább esetekben babéziát.

Kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) – A márványos testű kullancs felelős a babéziás esetek többségéért, ez viszont emberre ártalmatlan.

Barna kutyakullancs: (Rhipicephalus sanguineus) – Nem számít őshonos fajtának, de már itthon is találkozni vele és a babéziás, valamint vérzéses kullancsláz fertőzésekért felelős.

kullancs kiszedése kutyából

A helyes technika: kullancs kiszedése kutyából lépésről lépésre

Mindig legyél nagyon óvatos, amikor megpróbálod eltávolítani a betolakodót, különösen ha a kutya szeme közelében, a szája körül, vagy a fül belsejébe fúrta be magát! Ha úgy érzed, hogy nem tudod biztonsággal kiszedni, kényes területet érint, azonnal vidd el állatorvoshoz!

Ha jól hozzáférsz a kis vérszívóhoz, akkor azonban magad is elvégezheted a műveletet.

Milyen eszközöket használj a kullancs eltávolításához?

A kullancs biztonságos kiszedéséhez az alábbiakra lehet szükséged:

Gumikesztyű

Kullancscsipesz vagy speciális kullancseltávolító horog

Izopropil-alkohol a fertőtlenítéshez

Tégely vagy kis fedeles edény

Antibiotikumos kenőcs

Extra világítás és nagyító (opcionális)

Néhány tipp a kullancs kiszedéséhez:

Akár horgot, akár kullacscsipeszt választasz, a beavatkozást megelőzően gondosan készíts elő minden eszközt! Érdemes gumikesztyűt húznod, hiszen a kis betolakodó fertőzött is lehet.

A nagyító és egy plusz fényforrás segít, hogy minél jobban lásd a behatolás pontos helyét.

Legyen kéznél egy tégely, vagy fedeles edény, amibe aztán betehed a kullancsot, melyet szükség esetén meg is vizsgáltathatsz, hogy nem volt-e fertőző. Emellett azért is fontos, hogy elkülönítve legyen, hogy ne tudjon megfertőzni más állatot.

Amikor eltávolítottad a kullancsot, mindig fertőtlenítsd az adott területet!

Kullancs kiszedése kutyából csipesz nélkül, speciális kullancs eltávolító horoggal

A kullancskiszedő horog azért nagyon jó választás, mert úgy alakították ki, hogy a művelet közben ne nyomd össze a kullancs potrohát, amely növelhetné a fertőzésveszélyt.

És akkor lássuk, hogyan használd a horgot a kullancs kiszedéséhez:

I. Simítsd le a szőrt az érintett területen!
II. Óvatosan illeszd be a kullancs testét a horog erre kialakított vájatába!
III. Forgasd az óramutató járásával megegyező irányba a horgot, amíg a kullancs el nem válik a bőrtől! Fontos, hogy amíg még kicsit is be van fúródva, ne húzogasd!
IV. Miután a vérszívó elvált a bőrtől, alaposan vizsgáld meg, hogy egyetlen része sem maradt a kutyus testében!

FONTOS: Ha óramutató járásával ellentétesen végzed a mozdulatot, a kullancs feje beszakadhat.

Kullancs kiszedése kutyából csipesszel

Most pedig nézzük, hogy hogyan történik mindez egy egyszerű csipesszel!

I. Simítsd le a szőrt a területen!
II. Fogd meg a kullancs tövét a lehető legközelebb a kutya bőréhez. Ügyelj rá, hogy nehogy megsértsd a blökit! Arra is figyelj, hogy ne szorítsd túl erősen a kullancsot, mert ez összenyomhatja a vérszívót és kórokozók juthatnak a kutyus szervezetébe!
III. Lassan, egyenletes mozdulatokkal kezdd el kihúzni a kullancsot a kutya bőréből! Ne csavargasd vagy rángasd közben a kezed! A cél az, hogy a kullancs fejét úgy húzd ki a kutya bőréből, hogy nem szakad le a testéről!
IV. Miután eltávolítottad a kullancsot, győződj meg róla, hogy a kutya testében nem maradtak részei!

Mi történik, ha a kullancs feje beszakad?

Sajnos ilyen bármikor előfordulhat. Nagy vész nincs, de arra számíts, hogy kis gyulladást fogsz tapasztalni a területen, dudor is kialakulhat. Az idegentestet viszont ki fogja lökni a kutya szervezete. Amennyiben hosszabb ideig nem múlik a kipirosodás, keresd fel az állatorvost!

Mikor jelentkezhetnek a tünetek, ha fertőzött volt a kullancs?

A kullancscsípés után érdemes figyelni kedvencedet 1-3 hétig, ilyenkor tünhetnek fel ugyanis a megbetegedés jelei. Ha bágyadt, nem eszik, kedvetlen, körkörös bőrpír keletkezik a csípés körül, mindenképpen keressetek fel szakembert, utóbbi például a Lyme-kór tünete lehet ugyanis.

Kullancs kiszedése kutyából házilag: léteznek otthoni csodaszerek?

Van néhány mítosz arról, hogy mennyire hatásos a kullancsok ellen az olaj, a körömlakklemosó, a benzin vagy épp a ragasztó.

Sajnos ezek a házi praktikák többet árthatnak, mint használnak, ugyanis még több kórokozó juthat a blöki testébe a csodaszerekkel.

Fontos továbbá azt is szem előtt tartani, hogy irritációt is kiválthatnak a kutya bőrével érintkezve, ezért egyáltalán nem javasolt, hogy próbálkozz velük. Jobb, ha a hagyományos csipeszes vagy horgos módszert alkalmazod.

kullancs kiszedése

Kutyabarát szállást keresel? Akkor jó helyen jársz. A Róka Portán méret korlát nélkül szívesen látunk kedvenceddel együtt.

Mutatjuk miért:

 • Kutyabarát szálláshely: Szeretnéd pihenésedet is kedvenceddel tölteni? A Róka Portán megteheted, mert négylábú családtagokat is szeretettel várunk, mérettől függetlenül.
 • 6 férőhely: Vendégházunkban összesen 6 férőhely van, így akár pároknak, nagyobb családoknak, vagy baráti társaságoknak is ideális.
 • Cserépkályha: ha szereted hallgatni a tűz pattogását, a téli esték meghitt hangulatához a kényelmes radiátorok mellé befűthetsz a cserépkályhába. Bekészített tűzifával várunk.
 • Villámgyors WiFi kapcsolat: Vezeték nélküli internet elérhető az egész vendégházban, nagy sebességű, munkához és kikapcsolódáshoz is alkalmas.
 • Gyerekbarát: Kicsi gyerekekkel nem egyszerű az utazás? Nem szívesen hoznád magaddal az etetőszéket, gyerekágyat? A Róka Portán díjmentesen biztosítjuk nektek ezeket a felszereléseket. A fürdőben találtok fellépőt, wc szűkítőt és hidegebb napokra hősugárzót is. Természetesen a játékokról sem feledkeztünk meg.
 • Kiváló felszereltség: A Róka Portán az alábbiakat találod meg: hűtőszekrény, mélyhűtő, vízforraló, elektromos főzőlap, sütő, kenyérpirító, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, törölköző, hajszárító, ruhaszárító állvány, vasaló, vasalódeszka.
 • Bekészítés és kávé: érkezéskor hűtött itallal és friss kávéval várunk.
 • Díjmentes, zárt parkoló: A Róka Porta 3 gépjárműnek ingyenes parkolást biztosít, az udvarban egy autó, a vendégház előtti utca szakaszon még 2 autó számára van hely.
 • Biciklik elhelyezése: fedett tárolóban megoldható.
 • Saját, zárt kert: teljesen körülkerített, hangulatos, árnyas kertben pihenhettek, ahol sütögetésre, főzésre is lehetőségetek van.
 • SZÉP kártya: a foglalás teljes összegét fizetheted mindegyik SZÉP kártyával, bármely zsebből.
 • Csak TI: csak a teljes ház foglalható, nincs más vendég rajtatok kívül.

Kutya- és gyerekbarát szállásunkon várunk szeretettel a Balaton északi partján.