5 könnyű túraútvonal a Balatonnál, ahová gyerekekkel is útnak indulhatunk

Napsütéses, kellemes kirándulóidővel ajándékoz meg minket az utóbbi években az ősz, ezért még a novemberi hétvégéken is elindulhatunk, hogy felfedezzük a Balaton legszebb kirándulóhelyeit. Most néhány könnyű, kisebb gyerekekkel is bevállalható útvonalat gyűjtöttünk össze dr. Szentes Szilárd geotúra-vezető, a Túrafalók alapítójának segítségével. Akad a túrák mentén állatsimogató, kilátó és játszótér is.

 1. Halom-hegyi Vulkán tanösvény
Mencshely

8271 Mencshely, Halom-hegy

A kék T-vel jelzett, rövid tanösvény a mencshelyi Halom-hegy lábánál lévő parkolóból indul. A nagyon könnyű túrát kb. fél óra alatt lehet teljesíteni, ezért kicsikkel is nyugodtan útnak indulhattok. Útközben a tanösvény 16 állomása a földtörténeti korszakokba kalauzol, és egy négyrészes vulkán makettel is találkozhattok. Innen három irányba vezet az út: balra közvetlenül a kilátóhoz juttok, jobbra pedig egy enyhe kerülőt tesztek a csúcs alatt. Ugyanezen a jobb oldali úton elindulva (mintegy 5 méter után) ismét találtok egy elágazást, ez közvetlenül az egykori vulkán kráterébe vezet, vélhetően ez utóbbi lesz a gyerekek kedvence. A minikirándulás végén megcsodálhatjátok a panorámát a Kossuth-kilátó 400 méteres magasságából.

Mencshely

A krátert egy nagyjából 50-70 méteres kanyonszerű úton érjük el, amelyben egy erősebb jobbkanyar után kitágul a tér: a sziklák itt hirtelen a magasba szöknek. Elsősorban a téli időszakban érdemes idelátogatni, akkor ugyanis a lombkoronák nem takarják a látványt. Most sincs okunk a panaszra: a falak tiszteletet parancsolóan borulnak fölénk, s mi magunk is lehalkulunk, ahogy fejben elképzeljük azt a hatalmas erőt, amely szétrágta és robbantotta a köveket.

Kossuth kilátó

Rövid elmélkedés után visszatérünk a makettekhez és a jobboldali kerülőutat választjuk. Nagy ívben kanyarog az út, s egy rövid lépcsőzés után a kilátóhoz érünk. Az 1962-ben emelt kilátót nem csupán egy teljesen újra cserélték 2015-ben, hanem a vulkán tanösvénnyel párhuzamosan újabb látnivalókkal is kiegészítették. Egy hatalmas Balaton-makett, a Kőtérkép hever a lábunk előtt, melyet a helyben kibányászott kövekből raktak ki. Az északi partján (s persze a délin is) kis gúlákból kirakták a tanúhegyeket, illetve déli kistestvérüket, valamint az összes magaslati pontot, így játékos kedvű gyerekek (és gyermekded lelkületű felnőttek) akár egyszerre állhatnak a Gulács és a Tóti csúcsán, mint afféle óriások.

Mencshely

Az idő nem nekünk kedvez, lévén 50-60 km/h-s szél tombol, de mi bátrak vagyunk, így felmászunk a megközelítőleg tízméteres kilátó tetejére, a látvány mindenért kárpótol. Előttünk a Balaton, míg hátunk mögött a Dél-Bakony panorámája varázsol el bennünket. A Balaton felé lenézve tökéletesen látszanak a Vulkán-tanösvény hegytetőn elhelyezett állomásai. Ezeken végigkövethetjük a Balaton kialakulását, az egykori földrészek összeolvadását. A térképeken végig feltüntetik a Balaton mindenkori helyzetét. Vicces látni, amikor évmilliárdokkal ezelőtt a Déli-sarkon volt az egész környék.

Mencshely

A kilátót elhagyva végignézzük a már említett állomásokat és szemügyre vesszük a szabadtéri színpadként is szolgáló előadót. A félköríves építmény lépcsőzetesen emelkedik, így komplett iskolai osztályok elférnek a padokon. A szél egyre erősödik, így lefelé vesszük az irányt: könnyed léptekkel alig 10 perc alatt elérjük a parkolót és elégedetten nyugtázzuk magunkban, hogy ma sem keltünk fel hiába: ha Mencshely Kossuthja azt üzeni, akkor mindnyájunknak fel kell menni.

Túra hossza: kb. 2 km

Túra ideje: a kráter bejárásával és a táblák tanulmányozásával 40 perc

Nehézségi fok: nagyon könnyű

2. Salföld – pálos kolostor romja – Csönge-hegyi kilátó

Badacsony

Állatsimogató, kolostorrom, őszi színekben pompázó erdő és kilátó is akad ezen a könnyű, de látnivalókban gazdag körön. A Salföldi Majorban őshonos magyar háziállatfajtákat – rackajuhot, bivalyt, szürke marhát – láthatnak a gyerekek, innen egy kb. félórás séta vezet a falu határától induló, kitáblázott úton a pálos kolostor romjáig.

Innen a piros jelzésen, erdei úton juthattok el a Csönge-hegyre, ahol az útvonal találkozik a balatoni Kéktúrával, és a Csönge-hegyi kilátóhoz vezet. Innen csak egy rövid sétát kell tenni, és máris újra Salföldre érkeztek. 

3. Haláp

Zalahaláp

A Haláp egykor a Szent György-hegy és a Badacsony méltó testvére volt, ma egy különleges geológiai értékekkel és rendhagyó növény- és állatvilággal bíró tájseb, ahol néha úgy éreztük magunkat, mintha egy másik bolygó kietlen felszínén sétálnánk. Könnyű terep, a tanösvény másfél óra alatt bejárható. A hatalmas, szeles kráter oldalában 5 és 6 szögletű, 20–80 cm-es, oszlopos elválasztású bazalttömböket láthattok a 6 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység eredményeként. Az apró „csúcsot” a gyönyörű, 360 fokos panoráma miatt érdemes meghódítani: az összes tanúhegy és jó időben még a Somló körvonalai is láthatók innen. 

4. Kányavári-sziget

Kányavári sziget

Igazi mesevilágot rejt a kis-balatoni sziget, ahová az ikonikus fahídon átkelve juthatunk el, a Balatonmagyaródot és Sármelléket összekötő műútról. Egy kellemes, egy-másfél órás sétára érdemes felkészülni, ahol a 15 állomásos Búbos vöcsök tanösvény megismertet a környék madár- és állatvilágával, a 2014-ben átadott, négyszintes kilátóról pedig a Hídvégi-tó látványát csodálhatjátok meg. Találtok itt egy kisebb kilátót is, de a gyerekek lefárasztására a játszótér és a nagy park is tökéletesen alkalmas. 

5. Töreki tavak tanösvény

Töreki tavak

A Cinege-patak völgyét követő, 12 állomásos tanösvény ideális terep ahhoz, hogy a család kiszakadjon a nagyvárosi káoszból. Azt, hogy milyen messze merészkedünk a Siófoktól csak néhány perces autóútra eső zöld vadonban, érdemes a gyerekek tempójához és korához igazítani, ugyanis a tanösvény 9 km hosszú, viszont szinte végig sík. Mesterséges tavak, erdők, ösvények segítenek visszatalálni a lelki békéhez, és egy madármegfigyelő torony is vár az út végén. Ide nem lépcsők, hanem létrák vezetnek fel. A tanösvény első állomását a 7-es főút Siófok és Balatonszéplak közötti szakaszán, a 116-os kilométerkőnél, Töreki felé fordulva érhetitek el. 

Forrás: We love Balaton

Szeretnéd a gyerekeknek is megmutatni, milyen szép a Balaton felvidék? Szeretnél olyan kiruccanást, mely az egész családnak élmény? Ehhez a legjobb választás a Róka Porta!

Vendégházunk gyerekbarát, jól felszerelt, nem szükséges magatokkal cipelni a fél házat. Mutatjuk, mit kínálunk Nektek!

 • Kutyabarát szálláshely: Szeretnéd pihenésedet is kedvenceddel tölteni? A Róka Portán megteheted, mert négylábú családtagokat is szeretettel várunk, mérettől függetlenül.
 • 6 férőhely: Vendégházunkban összesen 6 férőhely van, így akár pároknak, nagyobb családoknak, vagy baráti társaságoknak is ideális.
 • Cserépkályha: ha szereted hallgatni a tűz pattogását, a téli esték meghitt hangulatához a kényelmes radiátorok mellé befűthetsz a cserépkályhába. Bekészített tűzifával várunk.
 • Villámgyors WiFi kapcsolat: Vezeték nélküli internet elérhető az egész vendégházban, nagy sebességű, munkához és kikapcsolódáshoz is alkalmas.
 • Gyerekbarát: Kicsi gyerekekkel nem egyszerű az utazás? Nem szívesen hoznád magaddal az etetőszéket, gyerekágyat? A Róka Portán díjmentesen biztosítjuk nektek ezeket a felszereléseket. A fürdőben találtok fellépőt, wc szűkítőt és hidegebb napokra hősugárzót is. Természetesen a játékokról sem feledkeztünk meg.
 • Kiváló felszereltség: A Róka Portán az alábbiakat találod meg: hűtőszekrény, mélyhűtő, vízforraló, elektromos főzőlap, sütő, kenyérpirító, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, törölköző, hajszárító, ruhaszárító állvány, vasaló, vasalódeszka.
 • Bekészítés és kávé: érkezéskor hűtött itallal és friss kávéval várunk.
 • Díjmentes, zárt parkoló: A Róka Porta 3 gépjárműnek ingyenes parkolást biztosít, az udvarban egy autó, a vendégház előtti utca szakaszon még 2 autó számára van hely.
 • Biciklik elhelyezése: fedett tárolóban megoldható.
 • Saját, zárt kert: teljesen körülkerített, hangulatos, árnyas kertben pihenhettek, ahol sütögetésre, főzésre is lehetőségetek van.
 • SZÉP kártya: a foglalás teljes összegét fizetheted mindegyik SZÉP kártyával, bármely zsebből.
 • Csak TI: csak a teljes ház foglalható, nincs más vendég rajtatok kívül.

Kutya- és gyerekbarát szállásunkon várunk szeretettel a Balaton északi partján.